סימון מזון: תו ירוק

סימון מזון: תו ירוק

בהמשך לרפורמה לסימון המזון הוציא משרד הבריאות בחודש שעבר המלצות לסימון בתו ירוק חיובי. הסימון הירוק משלים את הסימון האדום עבור מזונות עם ערכי נתרן, שומן רווי ו/או סוכר מעל ערכי הסף שנקבעו בחוק. מטרת הרפורמה: להנגיש מידע תזונתי לצרכנים, להשפיע על הרגלי תזונה, להילחם בהשמנת יתר, ולשפר את בריאות ואיכות החיים של הציבור.

שני הסימונים האדום והירוק יכנסו לתוקף מתחילת 2020. בעוד שהתו האדום הוא בגדר חובה, התו הירוק הינו סימון רשות בלבד. משרד הבריאות ממליץ ליצרני ומשווקי המזון לעשות בו שימוש בנקודות המכירה.

על בסיס אלו עקרונות נקבע התו הירוק?
הקטגוריות והקריטריונים שלפיהן נקבעה זכאיות לתו ירוק הותאמו לישראל והתבססו על שילוב של הרגלי צריכה כפי שנבדקו בסקרים, וההמלצות המעודכנות של משרד הבריאות לתזונה בריאה.

לדברי פרופ׳ רונית אנדוולט אחת המשתתפות בוועדת האסדרה ומנהלת אגף התזונה במשרד הבריאות, ״תפקיד הסימון הירוק לסייע לצרכנים בנקודת הרכישה לבצע קניה של מזונות בריאים שהם חלק מההמלצות התזונתיות הלאומיות של ישראל. בין המזונות ירקות פירות קטניות דגנים מלאים ומוצרים מהחי, צריכה במידה של מוצרי חלב ותחליפיהם דגים עוף ומעט בשר בקר. הקפדה על הפחתת מזון אולטרה מעובד כמו שתיה מתוקה חטיפים וממתקים. הזכות של כולנו היא למזון בריא לאורך כל מעגל החיים מההיריון דרך התינוקות הילדות הבגרות והזקנה.״

ההמלצות כללו החלפת שומן רווי (בשר שמן, שמן קוקוס ודקל, חמאה, שמנת וכו’) בשמנים בלתי רווים או שמן צמחי והתייחסות למזון כמכלול ולא רק לפי כמות הסיבים או הוויטמינים.

העקרונות שהובילו את קביעת התנאים לסימון הם מזונות המבוססים על מידת עיבוד מינימלית (בהתאם להגדרות מקובלות בעולם) והימנעות מהוספת חומרים מזיקים כגון עודף שומן רווי, סוכר ומלח או תוספי מזון (כפי שמוגדרים בחקיקת המזון). זאת כדי לעודד צריכה של מזון טרי, עונתי ובישול ביתי.

הארה שלנו: מחקרים מהשנים האחרונות מראים שהשומן בשמן קוקוס אינו דומה לשומן רווי מן החי, אלא מתפרק ישירות לאנרגיה בגוף.

מה אפשר לסמן בירוק?
המזונות ומוצרים שיכולים לקבל תו ירוק צריכים לעמוד בתנאים שקבעה הועדה המדעית הבלתי תלויה שנתנה את המלצותיה, ואשר עודכנו בהתאם להערות הציבור.

המוצרים שיוכלו לקבל את הסימון הירוק הם מקבוצות המזון הבאות:
חלב, יוגורטים, גבינות רזות, טופו, משקאות סויה, שמנים צמחיים מסוימים, זרעים ואגוזים, דגנים, קטניות, טחינה, סלט טחינה, דגים, ביצים, עופות, פירות וירקות.

את הפירוט המלא של סך המזונות ותנאי קבלת התו הירוק אפשר לראות במסמך המלצות לסימון תו ירוק.

הארה שלנו: ביצים מכילות כמות גבוהה של כולסטרול אשר מזיק לבריאות, בנוסף מחקרים רבים מראים שחלב פרה אינו בריא לגוף האדם ויוצר נזקים בריאותיים גם למי שאינו רגיש ללקטוז.

מאחר ואחד העקרונות של הסימון החיובי הוא שימוש במזונות הקרובים ביותר למצבם הגולמי; רק קמח שנטחן מגרעין החיטה בשלמותו יקבל תו ירוק.

כמו כן ניתן לקבל סימון ירוק על סלטים מורכבים שהם תוצאה של ערבוב מזונות מהקטגוריות השונות המפורטות בנספח כגון: הפירות, הירקות, הקטניות והדגנים (היינו ערבוב של ירוק+ ירוק). בנוסף, קיימת קטגוריה של סלטי קטניות (חומוס, עדשים וכד’) עם קריטריונים שיעודדו פיתוח של סלטים בהרכב בריא ולפי עקרונות הסימון החיובי.

מאחר ומטרת הסימון הירוק היא בין היתר להקנות לציבור הרגלי צריכה מיטביים ולהפחית צריכת מזונות מתוקים, לא ניתן יהיה לסמן בירוק מזונות עם תחליפי סוכר וממתיקים, כולל סטיביה.

שימו לב שלא ניתן לסמן בתו ירוק מוצר שכבר מחויב בסימון תו אדום לפי התקן.

איך ייראה הסימון הירוק?
סימון התו הירוק יוצג בחזית האריזה של מוצרים, או בשילוט מדף לצד מזונות בתפזורת.

סימון המזון בסמל ירוק יעשה בקדמת האריזה וכללי העיצוב יהיו זהים לכללי הסימון של סמלי המזון האדומים. באחריות היצרנים והמשווקים לפעול בהתאם להמלצות הוראות הסימון שנקבעו על ידי משרד הבריאות .
כללי עיצוב לסימון החיובי בחזית האריזה יהיו זהים לכללי הסימון של סמלי המזון האדומים כפי שמפורט בתקנות הגנה על בריאות הציבור (מזון) (סימון תזונתי), התשע”ח-2017 המצורף תקנה 9, פסקאות (1) עד (3).

בסימון כשילוט מדף יש למקם את השלטים לצד הפריט המתאים ולערוך הפרדה פיזית מפריטי מזון שאינם זכאים לסימון, כדי לא להטעות צרכנים.

הוראות לגודל ומיקום הסמל הירוק בקדמת האריזה, ואת הניסוחים לשילוט מדף ניתן למצוא במסמך הבא.

שימוש בתוכנת Nutraid
לנוחיותכם במערכת נוטראייד בבחירת תווית 2020 תוכלו לקבל עכשיו גם את הסימול הירוק בתוספת ההערה: ‘עשוי להיות תואם תו ירוק’.
שימו לב כי התוכנה לא יכולה לבדוק אם קיימים כל סוגי הממתיקים, מוצרים כימיים, ומעובדים, במתכון שלכם.

לפי ההנחיות וכדי שהתנאים של כל קטגוריה ישמרו, נכתב בתקן כי ‘ניתן לערבב בין קטגוריות ירקות, פירות, קטניות (לא כולל קמח וממרחים), דגנים (גרעינים) ואגוזים ובלבד’.

מאחר והתוכנה גם אינה יכולה לקבועה אם מתכון מכיל עירוב של קטגוריות מזון המאושרת לקבלת התו הירוק, אנו ממליצים ללקוחותינו לבדוק עבור כל מוצר זכאות תו ירוק לפי ההגדרות שפורטו לעיל במסמכי התקן. האחראיות הסופית להתאמת התו הירוק למוצר בהתאם לתקנות חלה עליכם.