סימון תזונתי לשנת 2020 בפתח

סימון תזונתי לשנת 2020 בפתח

בדצמבר 2017 אושרה בכנסת הרפורמה הרגולטורית של משרד הבריאות או ליתר דיוק תקנות הגנה על בריאות הציבור התשע”ח אשר יכנסו לתוקף בתחילת שנת 2020. מטרת הרפורמה הנה לאפשר לצרכנים לקבל מידע בריאותי נגיש וברור על המוצרים שהם קונים באמצעות סמלים אדומים על מוצרים ארוזים. הסמלים יקלו על הצרכנים לזהות מוצרים שבהם כמות גבוהה של נתרן, סוכר ושומן, על-מנת שיוכלו לקבלת החלטה מושכלת האם לרכוש ולצרוך את המוצרים הללו ובאלו כמויות. במקור דובר גם בהדבקת מדבקה ירוקה על מוצרים בריאים שבהם הרכיבים מופיעים בכמות מופחתת או אם בכלל, אך דבר זה לא אושר בתקן הסופי.

במאמר זה נעשה סקירה קצרה על שינוי התקינה, וגם ננסה באמצעות ריכוז תשובות לשאלות אשר נתקלנו בהן לתת מענה לכלל לקוחותינו וליצרנים אשר בתהליך.

אז מה חדש?

על פי הרגולציה החדשה, הסימון התזונתי יתרחב ויכלול הדגשה בטבלת התווית של האנרגיה, שומן רווי, סוכרים, וכפיות סוכר (מדד אשר לא היה לפני כן). בנוסף סימון רשות של עמילנים, סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים שונים.

גם סדר הופעת פרטי הסימון התזונתי בטבלה השתנה, בהתאם לסדר הנהוג במדינות רבות בעולם כמפורט להלן – תכולת הערך הקלורי של המזון, תכולת השומנים (מתוכם: חומצות שומן הרוויות, חומצות שומן טראנס והכולסטרול), נתרן, תכולת הפחמימות, (מתוכן: הסוכרים, הרב כוהליים והעמילנים), סיבים תזונתיים, תכולת החלבונים, הוויטמינים והמינרלים.

בדוגמה הבאה אפשר לראות תווית סימון תזונתי בתקינה הנוכחית מול תווית מעודכנת לשנת 2020.

נראות הסוכר על התווית שהיה על הכוונת של הרפורמה, הופך בולט יותר עם חיוב סימון מספר כפיות הסוכר בטבלת הסימון התזונתי, החל מתכולה כוללת של כ- 2 גרם סוכרים ב-100 גרם או מיליליטר מוצר מזון, מתחת לסימון של תכולת הסוכרים בגרמים.

סימול קדמי אדום

עוד שינוי מרכזי בנוסף לטבלת הסימון המעודכנת קשור לשלושת הסמלים האדומים שחובה לשים בקדמת האריזה בהתאם לספים שהוגדרו לערכי נתרן, סוכרים ושומן רווי, עבור מזון מוצק ונוזלי.

הסימון הוויזואלי נועד להקל על הצרכן לזהות את המוצרים הבריאים פחות.

 

שינוי התקינה ייעשה בשתי פעימות כאשר הראשונה תהיה מחייבת החל מ-1 בינואר 2020 והשנייה הקבועה והמחמירה יותר, תכנס לתוקף החל מ- מינואר 2021.

באתר של משרד הבריאות אפשר לראות את הטבלאות הללו ולקבל עוד מידע על התקן. עוד מידע והרחבה על הנאמר אפשר לקבל בתקן המורחב אשר ניתן לרכוש דרך מתכון התקנים.

שאלות ותשובות – תקינה חדשה 

בשנה האחרונה עדכנו את תוכנת נוטראייד להכנת תוויות מזון לפי תקנות הבריאות החדשות. תוך כדי נתנו מענה על שאלות של לקוחות שעברו לעבוד לפי התקינה החדשה. לעבור לעמוד השאלות והתשובות המעודכן לחצו כאן.

ערכים של שומן רווי, טראנס או כולסטרול שהם אפס עדיין אמורים להופיע בטבלה, או שמתעלמים מהם? 

אם יש פחות מ 2% שומן לא חובה לפרט את סוגי השומנים. אם יש מעל ל2% חייבים לפרט שומן טראנס וכולסטרול ולרשום פחות מ-0.5% גם אם אין בכלל. בכל מקרה חייבים להצהיר על סך השומנים. שימו לב שבתקינה החדשה במידה ויש פחות כולסטרול, אמורים להציג “0” בתווית (ראו דוגמה בטבלה מעלה).

במערכת נוטראייד ניתן בכל מקרה להציג את כול השומנים יחד כסימון רשות.

סימנתי את האחוזים של כל הרכיבים והסכום לא יוצא 100%, מדוע?

הנוסחה שהתקן דורש לגבי האחוזים אינה מציגה את האחוז המדויק של חומר הגלם. לכן במקרים של אבדן מים ייתכן שסף כל האחוזים יהיה שונה מ- 100%. לפירוט בנושא .

למה הערך הקלורי של המתכון שלי לא תואם את נוסחת 4-4-9 ?

נוסחת ה-“4-4-9” נותנת קירוב של הערך הקלורי אך היא אינה מדויקת.

לדוגמה, הערך הקלורי האמיתי של שמן זית הוא 884 ל -100 גרם, ולא 900 כפי שמתקבל לפי הנוסחה. מערכת נוטראייד נותנת את החישוב המדויק של הערך הקלורי של חומרי הגלם כולל חומרי גלם שאינם תואמים את הנוסחה. בהפקת התווית, המערכת מאפשרת לבחור איזה חישוב להציג בתווית. לפי הצגת ערך קלורי מחושב (לפי נוסחת ה-4-4-9) או לפי הערך קלורי המדויק יותר של חומרי הגלם.

במידה ונתקלתם בסטייה גבוהה בערך הקלורי מומלץ לבדוק את חומרי הגלם הפרטיים שלכם ולבדוק האם יש פער בין הערך המוזן לערך המחושב אשר מוצג במסך חומר הגלם.

יש במתכון שלי כוסמין. בתווית הישראלית באלרגנים המערכת מציגה חיטה ובאירופאית היא כן מציגה כוסמין. איך זה יתכן?

בתקן הישראלי כוסמין נחשב חיטה ובאירופאי הוא מוגדר כ-כוסמין. לכן בציון האלרגנים מנחה משרד הבריאות לרשום (גלוטן חיטה) על אף שמדובר בכוסמין.

סימנתי להציג ויטמינים שונים (ערכי רשות) אבל הם לא מופיעים בתווית. מדוע?

לפי התקינה מותר לרשום ערכי רשות מעל לסף מסוים. במידה ומערכת נוטראייד מזהה שהערך במתכון הוא מתחת לסף זה, היא לא תציג אותו בתווית.

מדוע הערכים שונים בתווית האמריקאית ובישראלית לאותו מוצר? 

ישנם הבדלים בין התקינה הישראלית והתקינה האמריקאית. התווית האמריקאית מציגה ערכים לגודל מנה ולא בהכרח ל-100 גרם. בנוסף ערך הפחמימות בארה”ב מחושב שונה בין אירופה ובארץ וגם חוקי העיגול לפי תקן ה- FDA הינם שונים מחוקי העיגול בארץ ולכן ייתכן שוני בנתוני התווית.

אנחנו מעוניינים לסמן כבר עכשיו לפי התקנות למרות שעוד לא הגענו לינואר 2020, האם זה אפשרי?

בהחלט אפשרי ובלבד שהתווית תלווה בסימול האדום הקדמי בהתאם לצורך. חשוב להבהיר שהחובה היא על סימון כל מוצר שמיוצר החל מ- 1/1/2020. כלומר מוצר שיוצר עד ה-31/12/19 יוכל להמשיך ולהיות משווק עם התווית הישנה.

אנחנו מעוניינים לסמן את הסימון האדום כבר עכשיו לפי הפעימה השנייה (לשנת 2021), האם זה אפשרי?

בהחלט כן, מערכת נוטראייד מאפשרת כבר עכשיו לכל יצרן לבחור את הסימול האדום לפי איזו פעימה שהוא רוצה.